Sollicitatiebrief voor consultancy

De keuze van een strategie consultancy kantoor om een kandidaat wel of niet uit te nodigen wordt voornamelijk bepaald door het cv van de kandidaat. Daarnaast spelen cijferlijsten bij verscheidene kantoren (bijv. BCG, McKinsey, Bain en Roland Berger) een grote rol. Het kan ook erg helpen als een bekende van het kantoor jouw brief en cv doorstuurt. De motivatiebrief zelf komt op de vierde plek:

  1. Cv
  2. Cijferlijsten
  3. Warme introductie (optioneel)
  4. Sollicitatiebrief

Desondanks spenderen veel sollicitanten uren aan het schrijven van de perfecte motivatiebrief. Hetgeen niet onterecht is, want alhoewel een goede brief nooit kan compenseren voor een cv dat niet voldoet, is het omgekeerde wel waar: Een slechte brief kan je kans op een interview tenietdoen ook al was je op basis van je cv wel door.

Daarom raden wij aan om geen uitgebreide moeilijke brieven te schrijven, maar een duidelijke, eerlijke brief waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Korte introductie van je sollicitatie en jezelf (één tot twee zinnen)
  • Waarom consultancy (één paragraaf)
  • Waarom kantoor X (één paragraaf)
  • Waarom jij (één paragraaf)

Ideaal gezien is een motivatiebrief één A4 lang. Veel kandidaten schrijven langere brieven, maar dit is onnodig en werkt meestal averechts. Alle informatie die een consultant wil weten om jou wel/niet aan te nemen past makkelijk op één A4. Een langere brief die niet to-the-point is wekt veelal ergernis op.

Download hier de template motivatiebrief, gebaseerd op de motivatiebrief waarmee Matthijs bij 6 van de 7 kantoren werd uitgenodigd op gesprek:

Motivatiebrief template

Heb je je eigen motivatiebrief opgesteld, maar wil je zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Email dan je brief en vragen naar info@consultancymentor.nl.

Wij kunnen je ook helpen door een persoonlijke check op je motivatiebrief te doen en tips te geven hoe je je brief kan verbeteren. Wij letten hierbij op de volgende onderwerpen:

  • Inhoud: missen er relevante zaken of staat er niet relevante informatie op?
  • Structuur: Duidelijk onderscheid tussen onderwerpen van de alinea’s?
  • Lay-out: Is het niet te druk en oogt de brief prettig?
  • Zinformulering en spelling: Is het taalgebruik professioneel en staan er geen spellingfouten in?